czwartek, 8 sierpnia 2019

Sałatka z malinami i serem pleśniowym

Ostatnio zrobiło się u mnie mocno malinowo, ale trudno się oprzeć
skoro krzaczki uginają się pod ciężarem tych pysznych owoców,
zachęcając do wykorzystania ich w swoich przepisach.
Maliny fantastycznie sprawdzają się w słodkich deserach, 
ale warto wykorzystać je także w daniach wytrawnych np. sałatkach.
Uwielbiam sałatki z wykorzystaniem owoców: malin, truskawek czy arbuza.


Składniki:
100 g mixu sałat (szpinak, rukola, liście botwinki)
70 g sera z niebieską pleśnią,
200 g malin,
2 łyżki płatków migdałowych,
miodowy winegret z tego przepsiu.


Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ułożyć go na sałacie.
Całość posypać obficie malinami oraz uprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałowymi.
Polać po wierzchu miodowym winegretem i gotowe.
Można rozkoszować się fantastycznym smakiem. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz