poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Rożki z ciasta francuskiego z malinami i czekoladą

Bardzo lubię ciasto francuskie. Przy jego użyciu można wyczarować 
wiele potraw, zarówno wytrawnych jak i słodkich deserów.
Dziś przedstawię Wam moją propozycję na rożki z malinami i czekoladą.
Deser ten na pewno zachwyci każdego, a jego przygotowaniu
nie zajmie Wam dużo czasu.


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
150 g malin,
6-8 kostek czekolady,
1 jajko,
cukier puder do ozdoby.


Ciasto francuskie pokroić na kwadraty.
Na każdym kwadracie ułożyć kilka malin i po 1 kostce czekolady,
pokrojonej w drobne kawałki.
Kwadraty złożyć na pół, tak by powstały rożki (trójkąty).
Brzegi ciasta dokładnie docisnąć widelcem.


Rożki posmarować roztrzepanym jajkiem. 
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Upieczone rożki wystudzić i posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz