Panujące za oknem upały zachęcają do
przygotowywania
lekkich, orzeźwiających sałatek na bazie zielonych sałat,
owoców oraz serów.
Takie sałatki są nie tylko bardzo
smaczne ale również fantastycznie wyglądają, ciesząc zarówno nasze podniebienie jak i oczy.
W sezonie letnim często przygotowuję sałatkę z arbuzem,
dzisiaj jednak postawiłam na truskawki.
W sezonie letnim często przygotowuję sałatkę z arbuzem,
dzisiaj jednak postawiłam na truskawki.
Dodatkowym plusem jest fakt, iż przygotowanie tej sałatki
zajmuje dosłownie 3 minuty.
Składniki:
250 g truskawek,
80-100 g sera feta,
120 g mixu sałat np. ze szpinakiem, rukolą,
1 łyżka ziaren słonecznika,
świeżo zmielony pieprz,
świeżo zmielony pieprz,
Sos balsamiczny:
1 łyżeczka octu balsamicznego,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka miodu.
Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na
połówki lub ćwiartki,
jeśli są bardzo duże. Fetę pokroić w kostkę.
Na sałacie ułożyć fetę oraz truskawki. Popieprzyć.
Na sałacie ułożyć fetę oraz truskawki. Popieprzyć.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej
patelni, posypać na wierzchu sałatki.
Przygotować sos balsamiczny: wymieszać ocet
balsamiczny,
oliwę z oliwek i miód. Gotowym sosem polać sałatkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz