Idealnie pasuje do lekkich, letnich sałatek przygotowywanych
na bazie zielonych sałat i kolorowych warzyw czy owoców.
Prosty w przygotowaniu, nie wymaga wymyślnych składników.
Można przygotować większą porcję i przechowywać
przez kilka dni w lodówce.
Składniki:
2 łyżeczki miodu,
2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
1 łyżeczka soku z cytryny,
4 łyżeczki oliwy z oliwek,
sól, pieprz do smaku.
Miód i musztardę przełożyć do miseczki (lub do małego słoiczka),
wymieszać, dodać sok z cytryny, sól i pieprz,
ponownie wymieszać.
Na koniec dodać oliwę z oliwek i energicznie wymieszać
(widelcem, rózgą bądź zakręcić słoiczek i potrząsać do
uzyskania odpowiedniej konsystencji).
Sos winegret jest gotowy gdy ma konsystencję emulsji.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz