poniedziałek, 10 czerwca 2019

Miodowy winegret

Klasyczny winegret delikatnie podkręcony miodem.
Idealnie pasuje do lekkich, letnich sałatek przygotowywanych
na bazie zielonych sałat i kolorowych warzyw czy owoców.
Prosty w przygotowaniu, nie wymaga wymyślnych składników.
Można przygotować większą porcję i przechowywać 
przez kilka dni w lodówce.



Składniki:
2 łyżeczki miodu,
2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
1 łyżeczka soku z cytryny,
4 łyżeczki oliwy z oliwek,
sól, pieprz do smaku.


Miód i musztardę przełożyć do miseczki (lub do małego słoiczka),
wymieszać, dodać sok z cytryny, sól i pieprz,
ponownie wymieszać.
Na koniec dodać oliwę z oliwek i energicznie wymieszać
(widelcem, rózgą bądź zakręcić słoiczek i potrząsać do
uzyskania odpowiedniej konsystencji).    
Sos winegret jest gotowy gdy ma konsystencję emulsji. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz