środa, 6 lutego 2019

Wytrawna tarta warzywna

Bardzo często robię tarty, zarówno wytrawne np. z cukinią 
czy cukinią i miętą jak i na słodko np. z jabłkami.
Tarta wytrawna to bardzo dobry pomysł na obiad lub kolację.
Wystarczy przygotować surówkę i posiłek gotowy.
Moja dzisiejsza propozycja to tarta z dużą ilością warzyw. 


Składniki:
ciasto
100 g masła,
180 g mąki,
3 łyżki zimnej wody,
szczypta soli.
farsz
mrożona mieszanka warzywna (warzywa na patelnię)-około 200 g,
1 mała cebula,
2 jajka,
150 ml śmietany 18%,
50 g żółtego sera,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
2 ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego,
sól, pieprz do smaku.


Mąkę zagnieść z masłem, dodać wodę i szczyptę soli.
Dokładnie wyrobić ciasto, uformować kulę
i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (można na całą noc).
Formę do tarty wysmarować masłem.
Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę (spód i boki). 
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 10-15 minut 
do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
W międzyczasie przesmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cebulę
i mrożone warzywa.
Przygotować zalewę - wymieszać jajka ze śmietaną,
tartym żółtym serem i przyprawami.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie przesmażone warzywa,
zalać gotową masą i włożyć do piekarnika na kolejne 30-40 minut
(aż wierzch lekko zbrązowieje).
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz