piątek, 2 lutego 2018

Tarta z cukinią

Uwielbiam cukinie.
To mój warzywny faworyt,
świetnie się nadaje do zapiekania, duszenia, grillowania.
Cukinię odkryłam stosunkowo niedawno
i ciągle się zastanawiam, jak mogłam tyle lat przeżyć bez niej - królowej cukinii.
Ponieważ równie mocno jak cukinię uwielbiam tarty
to dziś na kolację przygotowałam tartę z cukinią i serem feta,
wyszła rewelacyjna.


Składniki:
Spód z mojego ulubionego kruchego ciasta
200 g mąki pszennej,
125 g masła,
szczypta soli,
2 łyżki zimnej wody

Farsz
1 duża cukinia lub 2 mniejsze,
pół paczki fety,
2-3 ząbki czosnku,
1 cebula,
3 jajka,
2-3 łyżki śmietany,
bazylia ew. zioła prowansalskie,
pieprz,
gałka muszkatołowa.


Z mąki, zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić ciasto.
Uformować je w kulę i wstawić do lodówki na około pół godziny
(można na dłużej np. ciasto przygotować dzień wcześniej).
Gotowym ciastem wylepić formę do tarty.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut.
W międzyczasie przygotować farsz.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zostawić na pół godziny,
aż puści sok.
Cebule i czosnek posiekać w kostkę
i zrumienić na patelni maźniętej odrobiną oliwy.
Po chwili dorzucić na patelnię odciśniętą z soku cukinię,
bazylię, świeżo zmielony pieprz oraz gałkę muszkatołową.
Całość dusić przez około 5 minut.
Farszu nie solić, feta jest wystarczająco słona.
Na upieczony spód wyłożyć cukiniowy farsz,
powkładać pokrojoną w kostkę fetę.


Całość zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną,
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Tarta świetnie smakuje na ciepło, ale na zimno jest równie pyszna 


3 komentarze:

  1. Jest to już kolejny świetny przepis potwierdzający to, że cukinia nadaje się do wszystkiego i zawsze smakuje dobrze <3 Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu, fajnie Cię znaleźć ponownie w necie!
    Przepis na tartę z cukinią zapisuję do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń