Uwielbiam
cukinie.
To mój warzywny faworyt,
świetnie się
nadaje do zapiekania, duszenia, grillowania.
Cukinię
odkryłam stosunkowo niedawno
i ciągle się
zastanawiam, jak mogłam tyle lat przeżyć bez niej - królowej cukinii.
Ponieważ
równie mocno jak cukinię uwielbiam tarty
to dziś na
kolację przygotowałam tartę z cukinią i serem feta,
wyszła
rewelacyjna.
Składniki:
Spód z mojego
ulubionego kruchego ciasta
200 g mąki
pszennej,
125 g masła,
szczypta
soli,
2 łyżki
zimnej wody
Farsz
1 duża
cukinia lub 2 mniejsze,
pół paczki
fety,
2-3 ząbki
czosnku,
1 cebula,
3 jajka,
2-3 łyżki
śmietany,
bazylia ew.
zioła prowansalskie,
pieprz,
gałka
muszkatołowa.
Z mąki,
zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić ciasto.
Uformować
je w kulę i wstawić do lodówki na około pół godziny
(można
na dłużej np. ciasto przygotować dzień wcześniej).
Gotowym
ciastem wylepić formę do tarty.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut.
W
międzyczasie przygotować farsz.
Cukinię
zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zostawić na pół godziny,
aż
puści sok.
Cebule
i czosnek posiekać w kostkę
i
zrumienić na patelni maźniętej odrobiną oliwy.
Po
chwili dorzucić na patelnię odciśniętą z soku cukinię,
bazylię,
świeżo zmielony pieprz oraz gałkę muszkatołową.
Całość
dusić przez około 5 minut.
Farszu
nie solić, feta jest wystarczająco słona.
Na
upieczony spód wyłożyć cukiniowy farsz,
powkładać
pokrojoną w kostkę fetę.
Całość
zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną,
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Tarta
świetnie smakuje na ciepło, ale na zimno jest równie pyszna
Jest to już kolejny świetny przepis potwierdzający to, że cukinia nadaje się do wszystkiego i zawsze smakuje dobrze <3 Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuńAsiu, fajnie Cię znaleźć ponownie w necie!
OdpowiedzUsuńPrzepis na tartę z cukinią zapisuję do zrobienia.
Hej Qualietta! Super Cię "spotkać"
Usuń