Odkąd
pierwszy raz spróbowałam kaszy kuskus,
pokochałam ją
miłością wielką.
Jest bardzo
smacznym dodatkiem do sałatek czy obiadu.
Smakuje
zarówno na ciepło jak i na zimno.
No i jej
chyba największa zaleta - wystarczy ją zalać wrzątkiem/bulionem
i po 5
minutach jest gotowa.
Niedawno
przygotowałam bardzo prostą, kolorową sałatkę
z dodatkiem
kaszy kuskus, kolorowych papryk i zielonego ogórka.
Jeśli sałatka
ma stanowić osobny posiłek
można do niej
dodać wędzonego/pieczonego kurczaka.
Moja była
dodatkiem do grillowanego mięsa,
więc oczywiście kurczaka już do niej nie dodawałam. Składniki:
3/4 szklanki
kaszy kuskus,
3/4 szklanki bulionu/wrzątku,
pół czerwonej
papryki,
pół żółtej
papryki,
pół zielonej
papryki,
2 zielone
ogórki (krótkie, jeśli długi to 1),
2-3 łyżki
majonezu,
sól, pieprz
do smaku.
Kuskus zalać
osolonym wrzątkiem/bulionem,
tak żeby wody
było 1 cm więcej niż kaszy.
Przykryć i
odstawić na 5 minut.
W
międzyczasie pokroić w kostkę papryki i ogórki.
Przestudzony
kuskus przełożyć do miseczki, dodać warzywa,
majonez, sól
i pieprz do smaku.
Wymieszać i
gotowe.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz