piątek, 4 stycznia 2019

Tarta jabłkowa pod bezową chmurką

Za oknem śnieg, więc postanowiłam przygotować jakiś pyszny deser 
pachnący jabłkami, cynamonem, delikatny, słodki,
przypominający wakacyjne chwile,
leżenie pod jabłonką i patrzenie na płynące nad głowami chmury....


Składniki:
ciasto
125 g masła,
75 g cukru,
2 żółtka,
170 g mąki,
1 łyżka wody,
szczypta soli

nadzienie
4 duże jabłka,
sok z połowy cytryny,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczki cukry waniliowego,
4 łyżki wody.
2 białka i łyżka cukru pudru na bezową chmurkę. 


Z masła, cukru, żółtek i mąki zagnieść ciasto.
Dodać szczyptę soli.
Jeśli ciasto jest za suche dodać łyżkę wody. 
Gotowym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, 3 pokroić w kostkę, wrzucić do garnka.
Dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon, sok z cytryny i wodę.
Dusić na małym ogniu około 15-20 minut.
Czwarte jabłko pokroić w półplasterki.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Gotowe nadzienie z jabłek przełożyć do formy z ciastem,
starając się odsączyć z powstałego soku.
N wierzchu ułożyć jabłko pokrojone w półplasterki.
Całość przykryć pianą z białek.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez koło godzinę.
Żeby beza się nie spiekła używać tylko dolnej grzałki.
Można też przez 35 minut piec samą tartę z jabłkami
a dopiero na ostatnie 25 minut dodać bezową chmurkę. 
Obojętne jak się piecze, zawsze smakuje rewelacyjnie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz