poniedziałek, 14 stycznia 2019

Tarta z cukinią, miętą i fetą na lekko razowym spodzie

I znów tarta.
I znów cukinia.
Ale nic na to nie poradzę, że tak kocham tarty
a cukinię wielbię i darzę miłością wielką :)


Już dawałam kiedyś przepis na tartę z cukinią kilk, kilk
ale ta ma zupełnie inne ciasto i inny farsz.

Składniki:
ciasto
1,5 szklanki mąki (pół na pół razowa i zwykła),
3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
5 łyżek oliwy,
szczypta soli
farsz
2 niezbyt duże cukinie,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
feta - około pół opakowania, 
3 jajka,
mięta (garść świeżej lub czubata łyżeczka suszonej),
oliwa do smażenia.



Składniki na ciasto zagnieść, odstawić na pół godziny do lodówki
(można i na całą noc), wylepić nim formę (moja ma około 23 cm średnicy)
a następnie piec 10-15 min. w temp. 200 stopni.
W międzyczasie cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
posypać solą, odstawić. Po kilku minutach odcisnąć.
Na patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek,
dodać odciśniętą cukinię i dusić 10-15 minut.
W misce rozgnieść fetę i wymieszać z jajkami, 
dodać posiekaną miętę i cukinię z patelni, 
dokładnie wymieszać, wylać na podpieczone ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na około pół godziny.


To świetny przepis na kolację na ciepło lub na obiad.
Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz