niedziela, 24 lutego 2019

Naleśniki banoffee

Naleśniki banoffee to świetny pomysł zarówno na obiad
dla fanów naleśników na słodko, jak i na deser.
A nawet na leniwe, niedzielne śniadanie.
Są bardzo sycące, 2-3 naleśniki spokojnie zaspokoją głód.


Składniki:
Naleśniki przygotowane z tego przepisu
Krem kajmakowy:
125 g serka mascarpone,
200 g masy krówkowej kajmakowej,
100 ml słodkiej śmietany 30-36%,
2 banany,
1/2 łyżeczki cukru pudru,
2 łyżeczki kakao lub tartej czekolady do ozdoby.


Usmażyć naleśniki z podanego przepisu.
Przygotować krem kajmakowy:
serek mascarpone oraz kajmak dokładnie zmiksować na gładką masę.
Śmietanę ubić z odrobiną cukru pudru na sztywno.
Banany pokroić w plasterki.
Każdego naleśnika (1 połowę) posmarować kremem kajmakowym,
na wierzchu ułożyć plasterki bananów,
złożyć na pół i jeszcze raz na pół, aż powstaną trójkąty.   
Na wierzchu ozdobić kleksami ubitej śmietany 
i odrobiną kakao/wiórkami czekolady. 


Pozostałą część masy kajmakowej i sera mascarpone
można wykorzystać do mini deserków banoffee.

1 komentarz: