Naleśniki
banoffee to świetny pomysł zarówno na obiad
dla fanów
naleśników na słodko, jak i na deser.
A nawet na leniwe, niedzielne śniadanie.
A nawet na leniwe, niedzielne śniadanie.
Są bardzo
sycące, 2-3 naleśniki spokojnie zaspokoją głód.
Składniki:
Naleśniki przygotowane
z tego przepisu
Krem kajmakowy:
125 g serka mascarpone,
200 g masy krówkowej kajmakowej,
100 ml słodkiej śmietany 30-36%,
2 banany,
1/2 łyżeczki
cukru pudru,
2 łyżeczki kakao lub tartej czekolady do ozdoby.
Usmażyć naleśniki z podanego przepisu.
Przygotować
krem kajmakowy:
serek mascarpone oraz kajmak dokładnie
zmiksować na gładką masę.
Śmietanę ubić z odrobiną cukru pudru na
sztywno.
Banany pokroić
w plasterki.
Każdego naleśnika (1
połowę) posmarować kremem kajmakowym,
na wierzchu ułożyć
plasterki bananów,
złożyć na
pół i jeszcze raz na pół, aż powstaną trójkąty.
Na wierzchu
ozdobić kleksami ubitej śmietany
i odrobiną kakao/wiórkami czekolady.
Pozostałą część masy kajmakowej i sera mascarpone
można
wykorzystać do mini deserków banoffee.
Idealne! :)
OdpowiedzUsuń