wtorek, 15 stycznia 2019

Mini deserki banoffee

To idealny deser dla wielkich łasuchów.
Jest bardzo słodki,
1 porcja spokojnie zaspokoi wielką ochotę na małe conieco.



Składniki:
125 g serka mascarpone,
200 g masy krówkowej kajmakowej,
1 kartonik słodkiej śmietany 30-36% - około 300-350 ml,
100 g herbatników,
3 banany,
1 łyżeczka cukru pudru,
1 łyżeczka kakao.



Serek mascarpone oraz kajmak dokładnie zmiksować na gładką masę.
Śmietanę ubić z łyżeczką cukru pudru na sztywno.
Herbatniki pokruszyć (można zmiksować w blenderze,
ale ja wolę jak są wyczuwalne kawałki ciasteczek,
więc kruszę je ręką).
Banany pokroić w plasterki.


W szklankach/pucharkach układać warstwami: herbatniki,
masę krówkowo-serową, kawałki bananów, śmietanę
i ponownie herbatniki, masę, banany, śmietanę.
Wierzch deseru posypać kakao.
Gotowy deser schłodzić w lodówce.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Połączenie kajmaku z serkiem i bananami brzmi genialnie! 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że Kubuś Puchatek nie pogardziłby takim deserem ;)

      Usuń