sobota, 23 lutego 2019

Kurczak w sosie pieczarkowym

Moja kolejna propozycja obiadowa
na kurczaka w pysznym, aromatycznym sosie.
Tym razem z dodatkiem pieczarek.


Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka,
250 g pieczarek,
1 cebula,
150 ml bulionu,
100 ml śmietany 18%,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki oregano,
1/4 łyżeczki suszonego czosnku,
kilka gałązek  natki pietruszki,
olej rzepakowy. 


Kurczaka pokroić w 1 centymetrowe plastry.
Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i oregano, obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego,
dodać kurczaka i smażyć przez około 4 minuty,
do uzyskania złotego koloru.  
Kurczaka zdjąć z patelni.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać na patelnię.
Smażyć przez chwilę.
Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki (małe na pół, większe na 4-6 części)
i dodać do cebuli.
Wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 4 minuty.   
Dodać kurczaka, zalać gorącym bulionem i zagotować.
Gotować na małym ogniu przez około 5 minut.
Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, wymieszać, podgrzać i gotowe.


Podawać z ryżem, na talerzu posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz