wtorek, 19 lutego 2019

Naleśniki - przepis podstawowy

Naleśniki są dobrym punktem wyjściowym do wielu potraw.
Można je jeść na słodko, z dżemem, z jabłkami, z twarożkiem,
bądź z farszem wytrawnym np. pieczarkowym, warzywnym 
czy po prostu zapieczone z plastrem żółtego sera. 
Dzieciaki je uwielbiają, nie znam nikogo kto nie lubi naleśników.
Zawsze przygotowuję naleśniki z tego podstawowego przepisu.


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
1/2 - 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej),
1-2 jajka,
szczypta soli,
łyżka oleju rzepakowego.


Mąkę przesiać do naczynia, dodać jajka, mleko, wodę, sól i olej.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem.
Ciasto powinno być gładkie i niezbyt gęste.
Jeśli jest zbyt rzadkie należy dodać trochę mąki,
jeśli zbyt gęste - mleka lub wody.
Naleśniki można smażyć od razu po zmiksowaniu składników,
jednak najlepsze są gdy damy ciastu „odpocząć” pół godziny.


Smażyć na mocno rozgrzanej patelni na jasnozłoty kolor.
Przełożyć na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie ścięty i lekko złocisty.
Zbyt długie smażenie sprawia, że naleśniki są suche i kruszą się.
Dzięki dodaniu oleju do ciasta, naleśniki można smażyć
na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.
Ja jednak przed usmażeniem pierwszego naleśnika
dodaję odrobinę oleju na patelnię. 
Po usmażeniu podawać od razu 
bądź odkładać na talerz, przykryć drugim talerzem,
bądź ściereczką - to zapobiegnie wysychaniu naleśników. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zrobić doskonałe naleśniki to sztuka, Twoje wyglądają wręcz idealnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Mam duuuuże doświadczenie w robieniu naleśników,
      moja córka je uwielbia, więc często goszczą na naszym stole.

      Usuń