sobota, 2 marca 2019

Tarta z malinami i kremem mascarpone

Wczoraj na zakupach natknęłam się na piękne maliny
i oczywiście od razu zakiełkowała we mnie myśl
o pysznej tarcie z malinami i kremem z serka mascarpone.


Składniki (na formę o średnicy 23 cm):
ciasto:
120 g masła,
1 łyżka oleju,
4 łyżki wody,
1 porządna łyżka cukru,
200 g mąki pszennej,
szczypta soli,
krem
250 g serka mascarpone,
200 ml śmietany kremówki (ja dałam 36%, ale 30% też będzie dobra)
3 łyżki cukru.
Dodatkowo około 350 g malin.


Do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, olej, wodę, cukier i sól,
zakryć (koniecznie - bo pryska)
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 10-15 minut.
Wyjąć z piekarnika i dość energicznie wmieszać mąkę.
Jak odrobinę ostygnie wyrobić ciasto rękami.
Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180-190 stopni.
Powstałym ciastem wylepić formę do tarty
i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia ciasta.
W międzyczasie zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem.
Dodać mascarpone, chwilę ubijać razem na wolnych obrotach,
aż składniki połączą się w delikatny, puszysty krem.
Na wystudzone ciasto wyłożyć krem, wierzch udekorować malinami.
Efekt wizualny i smakowy bardzo zadowalający.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz