dobrze się zatem porozpieszczać samemu, tak "od środka".
A czy jest coś lepszego do rozpieszczania niż delikatny mus czekoladowy,
rozpływający się w ustach i sprawiający, że od razu poprawia nam się humor
i życie staje się, choć na chwilę, piękniejsze?
Ostatnio wstawiłam przepis na mus czekoladowy
oraz mus czekoladowy z truskawkową nutą.
Tym razem wykorzystałam czekoladę mleczną oraz białą,
mus wyszedł w jasnym kolorze, stąd nazwa - blondi.
Składniki:
50 g
czekolady mlecznej,
50 g
czekolady białej,
150 ml
śmietany kremówki (użyłam 36%),
1 duże jajko,
2 łyżki cukru
pudru.
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej.
Oddzielić
białko od żółtka.
Białko ubić
na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
W drugim
naczyniu ubić śmietanę.
Do
przestudzonej czekolady dodać żółtko i dokładnie wymieszać.
Następnie
dodać ubite białka i śmietanę,
dokładnie
mieszając po każdym dodanym składniku.
Mus
czekoladowy przełożyć do pucharków/kieliszków/szklaneczek.
Schłodzić w
lodówce przez kilka godzin.
Przed
podaniem posypać po wierzchu odrobiną kakao lub wiórków czekoladowych.
wygląda smacznie!
OdpowiedzUsuńWszystko co posiada w składzie czekoladę jest mega smaczne ;)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
Usuń