wtorek, 22 stycznia 2019

Mus czekoladowy "blondi"

Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, 
dobrze się zatem porozpieszczać samemu, tak "od środka". 
A czy jest coś lepszego do rozpieszczania niż delikatny mus czekoladowy, 
rozpływający się w ustach i sprawiający, że od razu poprawia nam się humor 
i życie staje się, choć na chwilę, piękniejsze?
Ostatnio wstawiłam przepis na mus czekoladowy  
oraz mus czekoladowy z truskawkową nutą.
Tym razem wykorzystałam czekoladę mleczną oraz białą,
mus wyszedł w jasnym kolorze, stąd nazwa - blondi. 



Składniki:
50 g czekolady mlecznej,
50 g czekolady białej,
150 ml śmietany kremówki (użyłam 36%),
1 duże jajko,
2 łyżki cukru pudru.



Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Oddzielić białko od żółtka.
Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
W drugim naczyniu ubić śmietanę.
Do przestudzonej czekolady dodać żółtko i dokładnie wymieszać.
Następnie dodać ubite białka i śmietanę,
dokładnie mieszając po każdym dodanym składniku.
Mus czekoladowy przełożyć do pucharków/kieliszków/szklaneczek.
Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Przed podaniem posypać po wierzchu odrobiną kakao lub wiórków czekoladowych.

4 komentarze: