niedziela, 13 stycznia 2019

Mus czekoladowy z truskawkową nutą

Zrobiło się chłodniej i od razu zachciało się nam deseru czekoladowego.
Na szczęście wszystkie potrzebne składniki miałam w domu
i po kilku minutach deser był gotowy.
Ponieważ niektórzy boją się surowych jajek, 
w odróżnieniu od poprzedniego przepisu, tym razem wersja bezjajeczna.
Dla złamania czekoladowej słodyczy dodałam zmiksowane truskawki.

Składniki:
200 ml śmietany kremówki (36%),
100 g gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka cukru pudru,
kilka truskawek.

Czekoladę połamać na drobniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Pozostawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić mikserem, dodać cukier puder
i ciągle ubijając dodawać po 1 łyżce wystudzoną (!) czekoladę.
Gotowy mus przełożyć do pucharków/szklanek/kieliszków.
Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem dodać zmiksowane truskawki, 
ozdobić kleksem bitej śmietany.


1 komentarz: