Zrobiło się
chłodniej i od razu zachciało się nam deseru czekoladowego.
Na szczęście
wszystkie potrzebne składniki miałam w domu
i po kilku
minutach deser był gotowy.
Ponieważ niektórzy boją się surowych jajek,
w odróżnieniu od poprzedniego przepisu, tym razem wersja bezjajeczna.
w odróżnieniu od poprzedniego przepisu, tym razem wersja bezjajeczna.
Dla złamania
czekoladowej słodyczy dodałam zmiksowane truskawki.
Składniki:
200 ml
śmietany kremówki (36%),
100 g
gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka
cukru pudru,
kilka
truskawek.
Czekoladę
połamać na drobniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Pozostawić do
wystygnięcia.
Śmietanę ubić
mikserem, dodać cukier puder
i ciągle
ubijając dodawać po 1 łyżce wystudzoną (!) czekoladę.
Gotowy mus
przełożyć do pucharków/szklanek/kieliszków.
Schłodzić w
lodówce.
Przed
podaniem dodać zmiksowane truskawki,
ozdobić kleksem bitej śmietany.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń