poniedziałek, 21 stycznia 2019

Muffiny podwójnie borówkowe z kremem śmietankowo-borówkowym

W niedzielę "chodziło" za nami coś słodkiego.
Ponieważ weny na długotrwałe stanie przy garach nie było,
postanowiłam zrobić muffinki z kremem.
W lodówce znalazłam opakowanie borówek,
więc dodałam je zarówno do muffinek, jak i do kremu.


Składniki:
250 g mąki pszennej,
150 g cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
250 ml mleka,
90 ml oleju,
1 jajo,
około 1/2 opakowania borówek (ok. 125 g)

Do ozdoby śmietana kremówka 36% (200 ml),
1 łyżeczka żelatyny,
druga połowa opakowania borówek,
1-2 łyżki cukru.


W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre.
Następnie połączyć wszystko razem, 
niedbale zamieszać (mają pozostać grudki).
Do foremek nałożyć trochę ciasta, 
dodać po kilka borówek na każdą muffinkę, 
przykryć jeszcze odrobiną ciasta.
Muffiny piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
W międzyczasie zmiksować resztę borówek z cukrem 
(można kilka pozostawić do ozdoby),
dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
Śmietanę ubić, połączyć z masą borówkową.
Wystudzone muffiny ozdobić "czapą" śmietanowo-borówkową i borówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz