W niedzielę
"chodziło" za nami coś słodkiego.
Ponieważ weny
na długotrwałe stanie przy garach nie było,
postanowiłam
zrobić muffinki z kremem.
W lodówce
znalazłam opakowanie borówek,
więc dodałam
je zarówno do muffinek, jak i do kremu.
Składniki:
250 g mąki
pszennej,
150 g cukru,
1 łyżeczka
proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,
250 ml mleka,
90 ml oleju,
1 jajo,
około 1/2
opakowania borówek (ok. 125 g)
Do ozdoby
śmietana kremówka 36% (200 ml),
1 łyżeczka
żelatyny,
druga połowa
opakowania borówek,
1-2 łyżki
cukru.
W jednej
misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre.
Następnie
połączyć wszystko razem,
niedbale zamieszać (mają pozostać grudki).
Do foremek
nałożyć trochę ciasta,
dodać po kilka borówek na każdą muffinkę,
przykryć
jeszcze odrobiną ciasta.
Muffiny piec
25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
W
międzyczasie zmiksować resztę borówek z cukrem
(można kilka pozostawić do
ozdoby),
dodać
łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
Śmietanę
ubić, połączyć z masą borówkową.
Wystudzone
muffiny ozdobić "czapą" śmietanowo-borówkową i borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz