Za oknem zrobiło się całkiem zimowo.
Temperatura spadła, pada śnieg.
Na szczęście
zima ma też swoje plusy
np. można sobie poprawić humor czekoladowym deserem.
Nigdy
czekoladowy mus nie smakuje mi tak dobrze jak zimą,
gdy można się otulić
przyjemną słodkością,
wyglądając przez okno na śnieżne bałwany i mroźne
bohomazy na szybach.
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady,
200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%),
1 jajko,
1 łyżka cukru pudru
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko oddzielić od żółtka.
Białko ubić
na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
W drugim
naczyniu ubić śmietanę.
Do przestudzonej czekolady dodać żółtko
i dokładnie
wymieszać.
Następnie dodać ubite białka i śmietanę,
dokładnie mieszając po
każdym dodanym składniku.
Mus przełożyć
do pucharków/kieliszków/szklaneczek.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego i
byle do wiosny.
Wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :)
Usuń