środa, 2 stycznia 2019

Mus czekoladowy


Za oknem zrobiło się całkiem zimowo.
Temperatura spadła, pada śnieg. 
Na szczęście zima ma też swoje plusy 
np. można sobie poprawić humor czekoladowym deserem.
Nigdy czekoladowy mus nie smakuje mi tak dobrze jak zimą, 
gdy można się otulić przyjemną słodkością, 
wyglądając przez okno na śnieżne bałwany i mroźne bohomazy na szybach.



Składniki:
100 g gorzkiej czekolady,
200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%),
1 jajko,
1 łyżka cukru pudru


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko oddzielić od żółtka.
Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
W drugim naczyniu ubić śmietanę. 
Do przestudzonej czekolady dodać żółtko
i dokładnie wymieszać. 
Następnie dodać ubite białka i śmietanę, 
dokładnie mieszając po każdym dodanym składniku.
Mus przełożyć do pucharków/kieliszków/szklaneczek.
Schłodzić w lodówce.


Smacznego i byle do wiosny. 

2 komentarze: