bardzo często gości na
moim stole.
Zazwyczaj przygotowuję
faszerowane łódeczki z cukinii
w wersji bezmięsnej, dzisiaj jednak podzielę się z Wami
przepisem dla mięsożerców, na cukinię faszerowaną mięsem mielonym.
w wersji bezmięsnej, dzisiaj jednak podzielę się z Wami
przepisem dla mięsożerców, na cukinię faszerowaną mięsem mielonym.
Wystarczy dodać
surówkę i obiad gotowy.
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia (około 450 g),
130 g mięsa mielonego,
1 średniej wielkości cukinia (około 450 g),
130 g mięsa mielonego,
1/2 czerwonej papryki,
1 pomidor,
1 pomidor,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka koncentratu
pomidorowego,
2 łyżki tartej mozzarelli,
1/2 łyżeczki bazylii,
sól, pieprz do smaku,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka oleju.
Cebulę oraz paprykę pokroić
w kostkę, Na patelni rozgrzać olej,
dodać pokrojone
warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek
oraz mielone mięso, smażyć
około 5 minut.
Cukinię umyć, przekroić
wzdłuż, łyżeczką wybrać miąższ
pozostawiając około
0,5 cm brzeg. Połówki cukinii mają utworzyć łódeczki.
Pomidora sparzyć,
usunąć skórkę, pokroić w kostkę, dodać do mięsa
wraz z posiekanym
miąższem cukinii.
Doprawić solą,
pieprzem, bazylią oraz koncentratem pomidorowym.
Smażyć przez kolejne 5
minut, mieszając od czasu do czasu.
Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać mozzarellę. Wymieszać.
Powstałym farszem napełnić cukinię, włożyć do naczynia żaroodpornego,
Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać mozzarellę. Wymieszać.
Powstałym farszem napełnić cukinię, włożyć do naczynia żaroodpornego,
wstawić do piekarnika
nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut.
Po wyjęciu z
piekarnika posypać natką pietruszki.
Smacznego!
bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńCukinię mogłabym jeść zawsze i wszędzie :)
UsuńFajna propozycja na niedzielny obiad!
OdpowiedzUsuń