wtorek, 26 maja 2020

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw,
bardzo często gości na moim stole.
Zazwyczaj przygotowuję faszerowane łódeczki z cukinii 
w wersji bezmięsnej, dzisiaj jednak podzielę się z Wami 
przepisem dla mięsożerców, na cukinię faszerowaną mięsem mielonym.
Wystarczy dodać surówkę i obiad gotowy.


Składniki:
1 średniej wielkości cukinia (około 450 g),
130 g mięsa mielonego,
1/2 czerwonej papryki,
1 pomidor,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku, 
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
2 łyżki tartej mozzarelli,
1/2 łyżeczki bazylii,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka oleju.


Cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę, Na patelni rozgrzać olej,
dodać pokrojone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek
oraz mielone mięso, smażyć około 5 minut.
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż, łyżeczką wybrać miąższ
pozostawiając około 0,5 cm brzeg. Połówki cukinii mają utworzyć łódeczki.
Pomidora sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę, dodać do mięsa
wraz z posiekanym miąższem cukinii.
Doprawić solą, pieprzem, bazylią oraz koncentratem pomidorowym.
Smażyć przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać mozzarellę. Wymieszać.
Powstałym farszem napełnić cukinię, włożyć do naczynia żaroodpornego,
wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki.
Smacznego!

3 komentarze: