wtorek, 19 maja 2020

Kotlety z cukinii i pieczarek

Nie jestem wegetarianką, ale kotlety w wersji warzywnej
smakują mi zdecydowanie bardziej niż mięsne.
Moja dzisiejsza propozycja to wegetariańskie kotleciki z cukinii,
pieczarek, marchewki i kaszy jaglanej.
Są bardzo smaczne, delikatne, wystarczy dodać surówkę i obiad gotowy.


Składniki (na 9-10 kotletów):
1 cukinia (około 350-400 g),
120 g pieczarek,
1 marchewka,
1/2 cebuli,
1 ząbek czosnku,
90 g kaszy jaglanej,
1 szklanka bulionu warzywnego,
1 jajko,
5 łyżek bułki tartej,
1/2 pęczka natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku,
3 łyżki oleju rzepakowego.


Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
odstawić na kilka minut, aż puści sok.
Do garnka wsypać kaszę, dodać marchewkę startą na tarce,
wlać bulion, gotować 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek  przecisnąć przez praskę
– wszystko smażyć przez 5 minut na patelni maźniętej olejem.
Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski,
dodać jajko, pokrojoną natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej,
wystudzoną kaszę z marchewką oraz pieczarki.
Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać.
Uformować 9-10 kotletów, obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju przez około 5 minut z każdej strony,
do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!

1 komentarz: