Cukinia jest warzywem,
które często gości na moim stole.
Można ją zapiekać,
dodawać do sosów warzywnych czy leczo, grillować.
Nie wymaga długiej
obróbki termicznej, dzięki temu szybko
możemy
cieszyć się smakiem fantastycznego obiadu
czy kolacji.
Dzisiaj podzielę się z
Wami przepisem na faszerowane łódeczki z cukinii.
Można je zaserwować na
obiad jako dodatek do mięsa bądź solo
jako ciepłą
kolację.
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia,
1/2 czerwonej papryki,
5-6 pieczarek,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
50 g sera feta,
1 średniej wielkości cukinia,
1/2 czerwonej papryki,
5-6 pieczarek,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
50 g sera feta,
1 łyżka oleju,
1/2 łyżeczki ziół
prowansalskich,
sól, pieprz, do smaku,
sól, pieprz, do smaku,
natka pietruszki do
ozdoby.
Cukinię przekroić
wzdłuż, łyżeczką usunąć pestki (wyrzucić)
oraz miąższ
(pozostawić). Połówki cukinii mają utworzyć łódeczki.
Cebulę, paprykę,
pieczarki oraz miąższ z cukinii pokroić w kosteczkę,
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, chwilę razem smażyć,
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, chwilę razem smażyć,
do zeszklenia cebuli.
Dodać pozostałe warzywa,
doprawić solą,
pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Smażyć przez około 5
minut, mieszając od czasu do czasu.
Zdjąć z ognia, dodać rozdrobnioną fetę. Wymieszać.
Zdjąć z ognia, dodać rozdrobnioną fetę. Wymieszać.
Powstałym farszem napełnić cukinię, włożyć do naczynia żaroodpornego,
wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut.
Po wyjęciu z
piekarnika posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz