Gdy temperatura za oknem spada jak jesienne liście z
drzew
na moim stole pojawiają się gęste zupy-kremy,
rozgrzewające i otulające jak ciepła kołderka.
na moim stole pojawiają się gęste zupy-kremy,
rozgrzewające i otulające jak ciepła kołderka.
Dynia, kalafior, brokuł czy cukinia to idealne warzywa
do przygotowania kremów.
do przygotowania kremów.
1 kalafior (około 900-1000 g),
3 średnie ziemniaki,
1 litr bulionu drobiowego (w wersji wegetariańskiej
warzywnego),
1 mała cebula,
1 łyżka oliwy,
2 łyżki masła,
100 ml śmietany
30%,
sól, pieprz do smaku.
Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Z kalafiora usunąć liście i głąb, podzielić na różyczki.
W garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę,
Z kalafiora usunąć liście i głąb, podzielić na różyczki.
W garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę,
chwilę
smażyć do zeszklenia.
Dodać ziemniaki oraz kalafiora, zalać bulionem.
Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 20 minut,
aż warzywa będą miękkie.
Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać sól i pieprz
oraz śmietanę.
Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Dodać ziemniaki oraz kalafiora, zalać bulionem.
Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 20 minut,
aż warzywa będą miękkie.
Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać sól i pieprz
oraz śmietanę.
Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz