niedziela, 10 maja 2020

Chlebek bananowy (banana bread)

To przepis na idealny banana bread.
Chlebek bananowy z tego przepisu jest mięciutki, wilgotny 
i smakuje obłędnie.
A zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia,
sprawia, że nie można się doczekać, aż ciasto będzie gotowe.
Jeśli macie mocno dojrzałe banany to zróbcie ten chlebek
lub placuszki bananowe. I to i to smakuje rewelacyjnie
i pozwala na ograniczenie marnowania żywności. 


Składniki:
3 duże lub 4 małe, dojrzałe banany,
2 szklanki mąki,
2 jaja,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki oleju,
3 łyżki mleka,
1 łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
50 g suszonej żurawiny,
60 g orzechów włoskich.


Mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać do naczynia,
w drugim naczyniu rozgnieść widelcem banany, pozostawić na później.  
Jajka wraz z cukrem ubić mikserem na jasną, puszystą masę,
Ciągle miksując dodać olej oraz na przemian mąkę
oraz rozgniecione banany.
Na koniec dodać mleko, żurawinę oraz posiekane orzechy włoskie.
Całość wymieszać i przełożyć do keksówki o wymiarach 30 x 11 cm,
wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda:)Przepis wydaje się łatwy, zrobię jutro z córką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis bardzo łatwy, a jednocześnie efekt końcowy bardzo dobry :)

      Usuń
  2. Taki chlebek to smakuje i to jak! :D

    OdpowiedzUsuń