Chlebek bananowy z tego przepisu jest mięciutki, wilgotny
i
smakuje obłędnie.
A zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia,
sprawia, że nie można się doczekać, aż ciasto będzie gotowe.
Jeśli macie mocno dojrzałe banany to zróbcie ten chlebek
lub placuszki bananowe. I to i to smakuje rewelacyjnie
i pozwala na ograniczenie marnowania żywności.
Składniki:
3 duże lub 4 małe, dojrzałe banany,
2 szklanki mąki,
2 jaja,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki oleju,
3 łyżki mleka,
1 łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
50 g suszonej żurawiny,
60 g orzechów włoskich.
Mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać do
naczynia,
w drugim naczyniu rozgnieść widelcem banany, pozostawić na później.
Jajka wraz z cukrem ubić mikserem na jasną, puszystą masę,
Ciągle miksując dodać olej oraz na przemian mąkę
oraz rozgniecione banany.
Na koniec dodać mleko, żurawinę oraz posiekane orzechy włoskie.
Całość wymieszać i przełożyć do keksówki o wymiarach 30 x 11
cm,
wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Pysznie wygląda:)Przepis wydaje się łatwy, zrobię jutro z córką :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo łatwy, a jednocześnie efekt końcowy bardzo dobry :)
UsuńTaki chlebek to smakuje i to jak! :D
OdpowiedzUsuń