sobota, 16 maja 2020

Pudding chia z musem z kiwi

Pudding chia to jeden z prostszych i jednocześnie zdrowych deserów.
Z jego wykonaniem poradzi sobie nawet dziecko.
Dzisiaj u mnie zielona, wiosenna wersja z musem z kiwi.


Składniki (4 małe porcje):
250 ml mleka,
4 łyżki szałwii hiszpańskiej (nasion chia),
1 łyżka miodu,
2-3 dojrzałe kiwi.


Mleko wymieszać z nasionami chia. Odstawić na około pół godziny,
mieszając od czasu do czasu, żeby nie zrobiły się grudki.
Dodać miód, ponownie wymieszać, przykryć  folią spożywczą
i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Nasiona chia wchłoną mleko, napęcznieją i powstanie lekko kleisty "pudding"
Kiwi zblendować na gładki mus.
Pudding przełożyć do szklaneczek lub słoiczków, polać gotowym musem.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. super deser, zdrowy i smaczny, dobra alternatywa dla gotowych jogurtów ze sklepu z niewiadomym składem

    Lukasz
    ___________
    https://przepisynaszybko.pl

    OdpowiedzUsuń