Placuszki
bananowe to mój patent na wykorzystanie
bardzo dojrzałych bananów.
Im bardziej
dojrzałe, tym lepiej.
Placuszki te
można przygotować na śniadanie,
ich
zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut.
Oczywiście
sprawdzą się także jako danie na kolację
lub na
słodki obiad dla dzieci.
Składniki:
2 banany,
2 jajka,
5 łyżek
mąki,
2 łyżki
jogurtu greckiego,
2-3 łyżki
mleka,
1 łyżeczka
proszku do pieczenia,
1 łyżka
oleju rzepakowego.
Banany obrać
ze skórki, włożyć do miski i rozgnieść widelcem.
Do bananów
dodać 2 jajka, mąkę, proszek do pieczenia,
jogurt grecki,
mleko i całość dokładnie wymieszać.
Można użyć miksera,
ale równie dobrze wymieszamy łyżką.
a hałasu i sprzątania
mniej.
Jeśli ciasto
jest bardzo gęste, można dodać trochę więcej mleka.
Na rozgrzanej
patelni maźniętej niewielką ilością oleju
smażyć niewielkie
placuszki (ja smażę jednocześnie 4 placuszki).
Gdy na placuszkach pojawią
się pęcherzyki powietrza,
przełożyć za
pomocą łopatki na drugą stronę.
Smażyć na złoty
kolor.
Podawać z
cukrem pudrem/miodem/marmoladą/owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz