niedziela, 24 marca 2019

Puszyste placuszki bananowe

Placuszki bananowe to mój patent na wykorzystanie 
bardzo dojrzałych bananów.
Im bardziej dojrzałe, tym lepiej.
Placuszki te można przygotować na śniadanie,
ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut.
Oczywiście sprawdzą się także jako danie na kolację
lub na słodki obiad dla dzieci.


Składniki:
2 banany,
2 jajka,
5 łyżek mąki,
2 łyżki jogurtu greckiego,
2-3 łyżki mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju rzepakowego.


Banany obrać ze skórki, włożyć do miski i rozgnieść widelcem.
Do bananów dodać 2 jajka, mąkę, proszek do pieczenia,
jogurt grecki, mleko i całość dokładnie wymieszać.
Można użyć miksera, ale równie dobrze wymieszamy łyżką.
a hałasu i sprzątania mniej.
Jeśli ciasto jest bardzo gęste, można dodać trochę więcej mleka.
Na rozgrzanej patelni maźniętej niewielką ilością oleju
smażyć niewielkie placuszki (ja smażę jednocześnie 4 placuszki).
Gdy na placuszkach pojawią się pęcherzyki powietrza,
przełożyć za pomocą łopatki na drugą stronę.
Smażyć na złoty kolor.


Podawać z cukrem pudrem/miodem/marmoladą/owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz