czwartek, 5 marca 2020

Serowe paluchy z ciasta francuskiego

W mojej kuchni często gości ciasto francuskie.
Można je wykorzystać w przygotowaniu słodkich ciasteczek,
szybkich, wytrawnych przekąsek czy jako spód do tarty.  
Moja dzisiejsza propozycja to serowe paluchy z dodatkiem ziół i czosnku.
Są bardzo szybkie w przygotowaniu i równie szybko znikają ze stołu.


Składniki:
2 arkusze gotowego ciasta francuskiego,
120 g twardego żółtego sera (ja użyłam parmezanu),
1 jajko,
1 łyżeczka granulowanego czosnku,
1 łyżeczka ziół prowansalskich.  


Ser zetrzeć na tarce, jajko roztrzepać widelcem w miseczce.
1 arkusz ciasta francuskiego rozłożyć na obsypanej mąką stolnicy/blacie,
posmarować jajkiem, posypać czosnkiem i ziołami oraz serem.
Przykryć drugim arkuszem ciasto, lekko dociskając.
Przygotowane ciasto pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm.
Każdy pasek skręcić „w sprężynkę”.


Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy
– paluchy zwiększą swoją objętość.  
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut,
do lekkiego zrumienienia ciasta.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz