W mojej kuchni często gości ciasto francuskie.
Można je wykorzystać w przygotowaniu słodkich
ciasteczek,
szybkich, wytrawnych przekąsek czy jako
spód do tarty.
Moja dzisiejsza propozycja to serowe
paluchy z dodatkiem ziół i czosnku.
Są bardzo szybkie w przygotowaniu i równie
szybko znikają ze stołu.
Składniki:
2 arkusze gotowego ciasta francuskiego,
120 g twardego żółtego sera (ja użyłam
parmezanu),
1 jajko,
1 łyżeczka granulowanego czosnku,
1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Ser zetrzeć na
tarce, jajko roztrzepać widelcem w miseczce.
1 arkusz ciasta
francuskiego rozłożyć na obsypanej mąką stolnicy/blacie,
posmarować jajkiem,
posypać czosnkiem i ziołami oraz serem.
Przykryć drugim
arkuszem ciasto, lekko dociskając.
Przygotowane
ciasto pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm.
Każdy pasek
skręcić „w sprężynkę”.
Układać na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy
– paluchy zwiększą
swoją objętość.
Piec w
piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut,
do lekkiego
zrumienienia ciasta.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz