Wiosna w pełni. Za oknem piękna pogoda,
szkoda spędzać pół dnia w kuchni, przygotowując skomplikowany obiad.
Na szczęście
w lodówce znalazłam kalafiora i camembert
i obiad był
gotowy w kilka minut.
Składniki:
kalafior (1
średni lub pół dużego),
camembert
(najlepiej ziołowy, albo z pieprzem czy papryką - jakiś bardziej wyrazisty w
smaku),
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
sos
beszamelowy:
2 łyżki
masła,
2 łyżki mąki,
1,5 szklanki
mleka,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz
do smaku.
Kalafiora
podzielić na różyczki, dokładnie umyć
i obgotować przez 10 minut na parze.
W
międzyczasie przygotować sos beszamelowy.
Masło
rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i mieszać
trzepaczką,
do połączenia składników.
Nie smażyć i nie
przyrumieniać, tylko od razu wlać część mleka.
Mieszać energicznie trzepaczką, żeby nie powstały grudki
Mieszać energicznie trzepaczką, żeby nie powstały grudki
i żeby się sos nie
przypalił.
Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu.
Pod wpływem temperatury sos gęstnieje.
To samo powtarzamy wlewając resztę mleka.
Mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu.
Pod wpływem temperatury sos gęstnieje.
To samo powtarzamy wlewając resztę mleka.
Mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Doprawić solą,
pieprzem i gałką muszkatołową.
Kalafiora ułożyć w
naczyniu żaroodpornym, zalać sosem,
posypać ziołami
prowansalskimi,
na wierzchu ułożyć
pokrojony w plasterki camembert
i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni.
Zapiekać do uzyskania lekko brązowej skórki.
Zapiekać do uzyskania lekko brązowej skórki.
Podawać z mięsem np. nuggetsami lub solo jako danie wegetariańskie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz