To kolejna propozycja na szybki obiad z
dodatkiem
mojego ulubionego makaronu.
mojego ulubionego makaronu.
Tym razem z kurczakiem, szpinakiem i
suszonymi pomidorami.
Składniki:
makaron tagliatelle (ilość wg uznania),
1 duża pierś z kurczaka,
2 garście liści szpinaku,
5 kawałków suszonych pomidorów,
2 łyżki sera mascarpone,
2 łyżki oleju rzepakowego (ewentualnie
olej z pomidorów),
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka curry,
sól, pieprz do smaku.
Makaron
ugotować al dente.
Pierś z
kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni
rozgrzać olej, dodać pokrojoną pierś z kurczaka.
Smażyć do
zrumienienia mięsa.
Do
usmażonego kurczaka dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,
pokrojone w
kostkę suszone pomidory,
oraz
umyte i osuszone liście szpinaku
(odkroić
twarde łodyżki, mniejsze listki dać w całości,
duże można
przekroić na pół).
Chwilę
wszystko smażyć, aż liście szpinaku zmiękną
i zmniejszą swoją objętość.
i zmniejszą swoją objętość.
Dodać ser
mascarpone oraz curry, chwilę podgrzewać, aż ser się rozpuści.
Ugotowany
makaron odcedzić, dodać na patelnię,
wymieszać
dokładnie z sosem i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz