czwartek, 4 kwietnia 2019

Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

To kolejna propozycja na szybki obiad z dodatkiem 
mojego ulubionego makaronu.
Tym razem z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami.


Składniki:
makaron tagliatelle (ilość wg uznania),
1 duża pierś z kurczaka,
2 garście liści szpinaku,
5 kawałków suszonych pomidorów,
2 łyżki sera mascarpone,
2 łyżki oleju rzepakowego (ewentualnie olej z pomidorów),
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka curry,
sól, pieprz do smaku.


Makaron ugotować al dente.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną pierś z kurczaka.
Smażyć do zrumienienia mięsa.
Do usmażonego kurczaka dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,
pokrojone w kostkę suszone pomidory,
oraz umyte i osuszone liście szpinaku
(odkroić twarde łodyżki, mniejsze listki dać w całości,
duże można przekroić na pół).
Chwilę wszystko smażyć, aż liście szpinaku zmiękną 
i zmniejszą swoją objętość.
Dodać ser mascarpone oraz curry, chwilę podgrzewać, aż ser się rozpuści.
Ugotowany makaron odcedzić, dodać na patelnię,
wymieszać dokładnie z sosem i gotowe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz