Kawałki kurczaka w panierce z płatków
kukurydzianych
to idealne danie dla wszystkich fanów nuggetsów.
Chrupiąca panierka oraz miękki i soczysty środek
– połączenie idealne.
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka,
2 pojedyncze piersi z kurczaka,
4 szklanki płatków kukurydzianych,
1 szklanka mąki,
3/4 szklanki mleka,
1 jajko,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
sól, pieprz do smaku,
olej do smażenia.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę o bokach około
3-4 cm.
Płatki kukurydziane pokruszyć (ja wkładam do
torebki strunowej
i rozgniatam ręką bądź wałkiem).
Z mąki, mleka i jajka przygotować ciasto jak na naleśniki,
tylko gęściejsze, żeby nie spływało z mięsa.
Do ciasta dodać przyprawy – sól, pieprz oraz
paprykę słodką
i ostrą i wymieszać.
Kawałki kurczaka moczyć w cieście,
następnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych
i smażyć w głębokim oleju, na średnim ogniu na złoty kolor.
Nuggetsy podawać z dowolnym sosem np. czosnkowym,
tysiąca wysp, chili bądź różowym dipem majonezowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz