wtorek, 9 kwietnia 2019

Borówki otulone cytrynową pianką

To idealny deser na letnie upały.
A ponieważ pogoda za oknem coraz cieplejsza,
ten przepis będzie jak znalazł. 
Po pierwsze nie wymaga piekarnika, po drugie orzeźwia,
po trzecie jest banalnie prosty - mogą go przygotować nawet dzieci. 


Składniki:
1 galaretka cytrynowa,
1 galaretka z owoców leśnych/malinowa/wiśniowa/truskawkowa,
250 ml śmietany kremówki,
szklanka borówek.


Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml wody, wystudzić.
Śmietanę zmiksować na sztywno, 
dodać wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę, 
miksować chwilę razem, do uzyskania pianki.
Do kieliszków/szklanek/miseczek (najlepiej przezroczystych) 
włożyć borówki, przykryć cytrynowym musem 
i wstawić do lodówki, żeby masa dobrze stężała.
W międzyczasie przygotować drugą galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu - smak dowolny, ważne żeby różniła się kolorem.
Na dobrze zastygniętą cytrynową piankę wlać wystudzoną galaretkę 
i znów odstawić do lodówki.
Na wierzchu udekorować kleksem bitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz