To idealny
deser na letnie upały.
A ponieważ pogoda za oknem coraz cieplejsza,
ten przepis będzie jak znalazł.
A ponieważ pogoda za oknem coraz cieplejsza,
ten przepis będzie jak znalazł.
Po pierwsze
nie wymaga piekarnika, po
drugie orzeźwia,
po trzecie
jest banalnie prosty - mogą go przygotować nawet dzieci.
Składniki:
1 galaretka cytrynowa,
1 galaretka z
owoców leśnych/malinowa/wiśniowa/truskawkowa,
250 ml
śmietany kremówki,
szklanka
borówek.
Galaretkę
cytrynową rozpuścić w 250 ml wody, wystudzić.
Śmietanę zmiksować na sztywno,
dodać wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę,
miksować chwilę razem, do uzyskania pianki.
Do
kieliszków/szklanek/miseczek (najlepiej przezroczystych)
włożyć borówki,
przykryć cytrynowym musem
i wstawić do lodówki, żeby masa
dobrze stężała.
W
międzyczasie przygotować drugą galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu -
smak dowolny, ważne żeby różniła się kolorem.
Na dobrze
zastygniętą cytrynową piankę wlać wystudzoną galaretkę
i znów odstawić do
lodówki.
Na wierzchu udekorować kleksem bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz