Gdy temperatura za oknem spada poniżej zera
od razu mam ochotę na bardziej sycące, rozgrzewające jedzenie.
Właśnie taka jest moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa
owsianka z bananami, orzechami i sosem z masła orzechowego.
Otula nasz żołądek jak mięciutka kołderka, jest bardzo pożywna,
nasyci nas na długo, a przy tym jest bardzo smaczna. Polecam!
Składniki (na 2 porcje):
300 ml mleka,
5 łyżek płatków owsianych górskich,
2 banany,
2-3 łyżki posiekanych orzechów,
1 łyżka masła orzechowego,
1 łyżka miodu,
1 łyżka soku z cytryny.
Mleko wlać do
garnka, zagotować, dodać płatki owsiane.
Gotować na
małym ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Jednego banana
rozgnieść widelcem i dodać do ugotowanej owsianki,
drugiego pokroić
w plasterki.
Masło orzechowe
wymieszać z miodem i sokiem z cytryny,
dodać do owsianki,
ponownie wymieszać, przełożyć do miseczki.
Ozdobić plasterkami
banana oraz posiekanymi orzechami.
Smacznego!
idealna owsianka na śniadanie
OdpowiedzUsuńTo ulubione śniadanie mojej córki, codziennie przygotowuję jej tą owsiankę i wciąż nie ma jej dość
Usuń