poniedziałek, 23 grudnia 2019

Lukier cytrynowy

Lukier cytrynowy to fajna alternatywa dla zwykłego lukru.
Jego lekko kwaśny, cytrynowy smak idealnie przełamuje słodycz wypieków.
Jego wykonanie jest banalnie proste, zajmie nam dosłownie minutę.


Składniki:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki soku z cytryny.


Cukier puder przesiać przez sitko do miseczki,
dodać sok z cytryny i energicznie utrzeć, 
do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Jeśli lukier wyjdzie nam za gęsty należy dodać odrobinę 
soku z cytryny, jeśli za rzadki – trochę cukru pudru.
Tak naprawdę konsystencja lukru zależy od tego 
do czego nam będzie służył.  
Do ozdabiania pierniczków możecie przygotować odrobinę gęściejszy,
nie będzie spływał z ciasteczek, do lukrowania pączków może być 
rzadszy, bardziej przejrzysty. 
Lukier wykorzystać od razu po przygotowaniu. 
Pozostawiony za długo w miseczce zgęstnieje.
Polukrowane wypieki pozostawić na kilka minut, aż lukier zastygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz