Jego lekko kwaśny, cytrynowy smak idealnie przełamuje słodycz
wypieków.
Jego wykonanie jest banalnie proste, zajmie nam dosłownie
minutę.
Składniki:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki soku z cytryny.
Cukier puder przesiać przez sitko do miseczki,
dodać sok z cytryny i energicznie utrzeć,
do uzyskania
jednolitej, gładkiej konsystencji.
Jeśli lukier wyjdzie nam za gęsty należy dodać odrobinę
soku z
cytryny, jeśli za rzadki – trochę cukru pudru.
Tak naprawdę konsystencja lukru zależy od tego
do czego nam
będzie służył.
Do ozdabiania pierniczków możecie przygotować odrobinę
gęściejszy,
nie będzie spływał z ciasteczek, do lukrowania pączków może być
rzadszy, bardziej przejrzysty.
Lukier wykorzystać od razu po przygotowaniu.
Pozostawiony za długo w miseczce zgęstnieje.
Polukrowane wypieki pozostawić na kilka minut, aż lukier zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz