niedziela, 10 listopada 2019

Tarta z brokułami i serem feta

Tarta brokułowa to moja propozycja na obiad lub ciepłą kolację.
Ale równie dobrze smakuje na zimno jako przekąska lub drugie śniadanie.
Dzięki użyciu ciasta francuskiego jest bardzo prosta 
i szybka w przygotowaniu.
Jeśli lubicie brokuły to na pewno ten przepis trafi w Wasz gust. 


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
500 g brokuła,
120 g sera feta,
3 jajka,
100 ml śmietany 18%,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz do smaku.


Formę na tartę wyłożyć gotowym, schłodzonym ciastem francuskim.
Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do  piekarnika
nagrzanego do 180 stopni.
Brokuła umyć, podzielić na różyczki, gotować na parze przez około 15 minut.
Jajka wymieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
szczyptą soli (można pominąć sól – feta jest słona) i pieprzem.
Na podpieczonym spodzie ułożyć brokuła i pokrojoną w kostkę fetę,
Zalać masą jajeczno-śmietanową. 
Wstawić do piekarnika na kolejne 30-40 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz