poniedziałek, 11 listopada 2019

Placuszki dyniowe na słodko

Sezon dyniowy w pełni, więc dania z dynią często goszczą na moim stole.
Jej optymistyczny, pomarańczowy kolor i słodki smak
świetnie wpływa na poprawę samopoczucia w te jesienne dni.
Dzisiaj na obiad przygotowałam słodkie placuszki dyniowe,
chandra odgoniona! 
Te placuszki są fajnym pomysłem na słodki obiad, 
leniwe, niedzielne śniadanie bądź podwieczorek. 


Składniki:
600 g miąższu z dyni,
2 jajka,
5 czubatych łyżek mąki pszennej,
szczypta soli,
olej rzepakowy do smażenia.

cukier puder do podania.


Dynię obrać, wydrążyć. Miąższ zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Dodać jajka, mąkę pszenną, szczyptę soli i wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz