I znowu
dynia.
Ale cóż
zrobić skoro dynia jest królową jesieni,
a tarta jest
moim ulubionym daniem.
Tym razem
tatra na słodko czyli pumpkin pie.
Jest
przepyszna, bardzo delikatna, rozpływa się w ustach.
Takie jesienne
ciasto świetnie pasujące do jesiennych,
pomarańczowych
i czerwonych liści.
Składniki (na
formę o średnicy 28 cm):
ciasto
200 g mąki
pszennej,
125 g masła,
szczypta
soli,
2 łyżki
zimnej wody
farsz
800 g dyni (bez skórki i pestek, sam miąższ),
2 jajka,
4/5 puszki
mleka skondensowanego słodzonego,
1/2 łyżeczki
imbiru,
1 łyżeczka
cynamonu,
1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej,
szczypta
soli.
Z podanych
składników zagnieść ciasto, uformować kulę
i włożyć na pół godziny do
lodówki, można na dłużej, nawet na całą noc.
Dynię pokroić
w kawałki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu
i upiec w piekarniku - 180 stopni, około 35 minut.
Upieczoną
dynię przełożyć do blendera, dodać jajka, mleko, przyprawy
i miksować
przez dłuższą chwilę, aż powstanie gładka masa.
Formę do
tarty wylepić ciastem, nakłuć widelcem,
podpiec 10-15 minut w piekarniku
rozgrzanym do 200 stopni.
Następnie
zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
Na podpieczone ciasto wylać masę dyniową
i wstawić na godzinę do piekarnika.
Można podawać solo, obsypaną cukrem pudrem lub z kleksem
śmietany.
Smacznego!
Niezła tarta!
OdpowiedzUsuń