niedziela, 17 listopada 2019

Tarta dyniowa czyli pumpkin pie

I znowu tarta.
I znowu dynia.
Ale cóż zrobić skoro dynia jest królową jesieni,
a tarta jest moim ulubionym daniem.
Tym razem tatra na słodko czyli pumpkin pie.
Jest przepyszna, bardzo delikatna, rozpływa się w ustach.
Takie jesienne ciasto świetnie pasujące do jesiennych,
pomarańczowych i czerwonych liści.


Składniki (na formę o średnicy 28 cm):
ciasto
200 g mąki pszennej,
125 g masła,
szczypta soli,
2 łyżki zimnej wody
farsz
800 g dyni (bez skórki i pestek, sam miąższ),
2 jajka,
4/5 puszki mleka skondensowanego słodzonego,
1/2 łyżeczki imbiru,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
szczypta soli.


Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę 
i włożyć na pół godziny do lodówki, można na dłużej, nawet na całą noc.
Dynię pokroić w kawałki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu 
i upiec w piekarniku - 180 stopni, około 35 minut.
Upieczoną dynię przełożyć do blendera, dodać jajka, mleko, przyprawy 
i miksować przez dłuższą chwilę, aż powstanie gładka masa.
Formę do tarty wylepić ciastem, nakłuć widelcem, 
podpiec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. 
Na podpieczone ciasto wylać masę dyniową 
i wstawić na godzinę do piekarnika.
Można podawać solo, obsypaną cukrem pudrem lub z kleksem śmietany.
Smacznego!

1 komentarz: