piątek, 16 sierpnia 2019

Wegetariańskie kotlety z cukinii

Cukinia jest warzywem, które często wykorzystuję w mojej kuchni.
Nie wymaga długiego duszenia/smażenia/pieczenia.
Potrawy przygotowywane z cukinii są gotowe dosłownie w kilka minut.
Moja dzisiejsza propozycja to wegetariańskie kotleciki z cukinii,
marchewki i kaszy jaglanej.
Są bardzo smaczne, wystarczy dodać surówkę i obiad gotowy.


Składniki (na 5-6 kotletów):
1 młoda cukinia (około 250 g),
1/2 małej cebuli,
1 ząbek czosnku,
1 marchewka,
1/3 szklanki kaszy jaglanej,
1 szklanka bulionu warzywnego (lub wody),
1 jajko,
5 łyżek bułki tartej,
1/2 pęczka natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku,
2 łyżki oleju rzepakowego.


Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
odstawić na kilka minut, aż puści sok.
Do garnka wsypać kaszę, dodać marchewkę startą na tarce,
wlać bulion, gotować 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn.
Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski,
dodać jajko, startą (lub drobniutko pokrojoną) cebulę i czosnek,
pokrojoną natkę pietruszki, 2 łyżki bułki tartej
oraz wystudzoną kaszę z marchewką. Doprawić solą i pieprzem.
Dokładnie wszystko wymieszać. Uformować 5-6 kotletów,
obtoczyć w pozostałej bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju
przez około 5 minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. 
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz