Cukinia jest warzywem, które
często wykorzystuję w mojej kuchni.
Nie wymaga długiego
duszenia/smażenia/pieczenia.
Potrawy przygotowywane
z cukinii są gotowe dosłownie w kilka minut.
Moja dzisiejsza
propozycja to wegetariańskie kotleciki z cukinii,
marchewki i kaszy
jaglanej.
Są bardzo smaczne,
wystarczy dodać surówkę i obiad gotowy.
Składniki (na 5-6
kotletów):
1 młoda cukinia (około
250 g),
1/2 małej cebuli,
1 ząbek czosnku,
1 marchewka,
1/3 szklanki kaszy
jaglanej,
1 szklanka bulionu
warzywnego (lub wody),
1 jajko,
5 łyżek bułki tartej,
1/2 pęczka natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku,
2 łyżki oleju
rzepakowego.
Cukinię umyć, zetrzeć
na tarce o grubych oczkach,
odstawić na kilka
minut, aż puści sok.
Do garnka wsypać
kaszę, dodać marchewkę startą na tarce,
wlać bulion, gotować
15 minut aż kasza wchłonie cały płyn.
Cukinię odcisnąć z
nadmiaru wody, przełożyć do miski,
dodać jajko, startą (lub
drobniutko pokrojoną) cebulę i czosnek,
pokrojoną natkę
pietruszki, 2 łyżki bułki tartej
oraz wystudzoną kaszę
z marchewką. Doprawić solą i pieprzem.
Dokładnie wszystko
wymieszać. Uformować 5-6 kotletów,
obtoczyć w pozostałej bułce
tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju
przez około 5 minut z
każdej strony, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz