Tarta z kremem z białej czekolady z owocami to kwintesencja
lata.
Kruchy spód, delikatny jak obłoczek krem z serka mascarpone i śmietany
oraz białej czekolady, do tego miks letnich owoców:
malin, borówek, jeżyn, porzeczek. Na samą myśl cieknie ślinka.
Składniki (na formę o średnicy około 24 cm):
spód
100 g masła,
200 g mąki,
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżki zimnej wody,
szczypta soli,
krem
100 g białej czekolady,
250 g serka
mascarpone,
100 ml śmietany 30-36
%
300-350 g owoców
(maliny, borówki, jeżyny, porzeczki),
kilka listków mięty do ozdoby.
Do przesianej mąki dodać masło, szybko posiekać.
Dodać cukier, sól oraz wodę, szybko zagnieść.
Gotowym ciastem wylepić formę do tarty
i wstawić do lodówki na około 1/2
godziny.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i
obciążyć np. fasolą.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
przez 10 minut.
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec
jeszcze 10-15 minut,
aż do zrumienienia ciasta.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i
roztopić w mikrofali
bądź w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Mascarpone ubić wraz z kremówką do
uzyskania kremu.
Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać.
Na wystudzone ciasto wyłożyć krem
czekoladowy,
wierzch udekorować owocami oraz listkami mięty.
Schłodzić w
lodówce przez około 1 godzinę.
Tarta wygląda i smakuje obłędnie. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz