Libańska
sałatka tabbouleh to świetna propozycja na letni posiłek
np. lunch do
pracy czy dodatek do dań z grilla.
Duża ilość
mięty i natki pietruszki, orzeźwiający sok z cytryny
sprawiają,
że tabbouleh jest idealnym posiłkiem na panujące upały.
Należy pamiętać,
żeby nie przesadzić z ilością kaszy.
Tabbouleh to
nie kasza z dodatkiem warzyw,
to właśnie
kasza stanowi tutaj dodatek.
Główną rolę
odgrywa duża ilość natki pietruszki, mięty,
pomidora i
ogórka, okraszone kwaśnym sokiem z cytryny.
Składniki:
1 duży
pęczek natki pietruszki,
3 gałązki
mięty,
2 pomidory,
1/2 ogórka,
1/2 szklanki
kaszy bulgur lub kuskus,
1 mała cebula,
2 łyżki
oliwy,
sok z połowy
cytryny,
sól, pieprz
do smaku.
Kaszę
przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić.
Pomidory,
ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Natkę
pietruszki i miętę drobno posiekać.
Sok z
cytryny wymieszać z oliwą, dodać sól i pieprz.
Do miski
przełożyć kaszę, warzywa i zioła.
Polać
przygotowanym sosem, wymieszać i można cieszyć się
wspaniałym
smakiem i aromatem.
Smacznego!
bardzo lubię tą sałatkę
OdpowiedzUsuńJa też, zwłaszcza w taką pogodę jak teraz :)
Usuń