piątek, 26 lipca 2019

Ciastka francuskie z budyniem i borówkami

Kolejny bardzo prosty deser, który można przygotować w kilka minut.
Gotowe ciasto francuskie, budyń waniliowy i pachnące latem borówki.
Kilka składników a smaku 100 razy więcej


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
budyń waniliowy (proszek) + 480 ml mleka,
200 g borówek,
1 jajko,
1 łyżka cukru pudru.


Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu,
używając odrobinę mniej mleka, by budyń był gęściejszy. Wystudzić.
Ciasto francuskie pokroić w kwadraty o bokach około 10 cm x 10 cm.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Na środek każdego ciastka nałożyć łyżkę budyniu, ozdobić borówkami.
Boki ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-17 minut.
Piec do zrumienienia ciasta.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz