czwartek, 27 czerwca 2019

Truskawkowy Eton Mess

Eton Mess to deser, który bardzo często gości na moim stole.
Do jego wykonania można użyć różnych owoców: jagód, borówek, malin,
lecz właśnie z truskawkami smakuje najlepiej.
Chyba nic prostszego, a jednocześnie pyszniejszego nie można wymyśleć.
Słodycz truskawek, kruchość bez, a wszystko otulone bitą śmietaną.
Taki bałagan to ja mogę mieć w domu nawet codziennie ;) 


Składniki:
200 ml śmietany 30-36%,
250 g truskawek,
40 g bez.



Tak naprawdę to ilość poszczególnych składników 
zależy od indywidualnych preferencji,
Można dodać więcej owoców, bądź więcej śmietany.
Musicie wypróbować jaki Eton Mess Wam najbardziej smakuje.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki.
W razie potrzeby posłodzić 1 łyżeczką cukru, 
ale według mnie dojrzałe truskawki 
mają w sobie wystarczająco dużo słodyczy.
Lekko rozgnieść, żeby truskawki puściły sok. 
Śmietanę ubić, dodać bezy pokruszone na różnej wielkości kawałki
oraz truskawki.
Wymieszać. 


Przełożyć do pucharków/szklanek.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Zbyt długie przechowywanie sprawi, że bezy rozmiękną
i deser straci fajną "chrupkość".
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz