Eton Mess to deser, który bardzo często gości na moim
stole.
Do jego wykonania można użyć różnych owoców: jagód,
borówek, malin,
lecz właśnie z truskawkami smakuje najlepiej.
Chyba nic prostszego, a jednocześnie pyszniejszego nie
można wymyśleć.
Słodycz truskawek, kruchość bez, a wszystko otulone
bitą śmietaną.
Taki bałagan to ja mogę mieć w domu nawet codziennie ;)
Składniki:
200 ml śmietany 30-36%,
250 g truskawek,
40 g bez.
Tak naprawdę to ilość poszczególnych składników
zależy od indywidualnych preferencji,
zależy od indywidualnych preferencji,
Można dodać więcej owoców, bądź więcej śmietany.
Musicie wypróbować jaki Eton Mess Wam najbardziej
smakuje.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze
kawałki.
W razie potrzeby posłodzić 1 łyżeczką cukru,
ale według mnie dojrzałe truskawki
mają w sobie wystarczająco dużo słodyczy.
Lekko rozgnieść, żeby truskawki puściły sok.
ale według mnie dojrzałe truskawki
mają w sobie wystarczająco dużo słodyczy.
Lekko rozgnieść, żeby truskawki puściły sok.
Śmietanę ubić, dodać bezy pokruszone na różnej wielkości kawałki
oraz truskawki.
Wymieszać.
Wymieszać.
Przełożyć do pucharków/szklanek.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Zbyt długie przechowywanie sprawi, że bezy rozmiękną
i deser straci fajną "chrupkość".
Smacznego!i deser straci fajną "chrupkość".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz