wtorek, 25 czerwca 2019

Placuszki z cukinii i sera feta

Jak wiecie uwielbiam cukinię. Jest pyszna, zdrowa i szybka w obróbce.
A połączenie cukinii i sera feta - to poezja smaku.
Dziś przygotowałam placuszki właśnie z cukinii i fety,
do tego sos czosnkowy bądź tzatziki i pyszny obiad gotowy w kilka minut.


Składniki:
2 średnie cukinie,
1 duże jajo,
4-5 łyżek mąki pszennej,
70-100 g fety,
1/2 małej cebuli,
pieprz,
olej do smażenia.



Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut,
aż puści sok. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 
Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski, dodać jajko i mąkę,
cebulę oraz rozdrobnioną fetę i pieprz. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć placuszki na złoty kolor.
Podawać z sosem czosnkowym lub tzatziki bądź z kleksem kwaśnej śmietany. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz