niedziela, 23 czerwca 2019

Truskawkowa pianka


Sezon truskawkowy w pełni, nic dziwnego, że ostatnio
na moim stole często goszczą desery truskawkowe.
Dzisiaj postanowiłam przygotować truskawkową piankę,
bardzo prosty deser, wprost idealny na upały.  


Składniki:
500 g truskawek,
200 ml śmietany 30 lub 36%,
1 galaretka truskawkowa.


Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do wystygnięcia.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, przełożyć do blendera
i zmiksować na gładki mus.
Jeśli truskawki są mało słodkie dosłodzić łyżką miodu.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę, 
miksować chwilę razem, do połączenia składników.
Dodać mus truskawkowy, ponownie zmiksować.
Przelać do salaterek/szklaneczek.
Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed zjedzeniem ozdobić kleksem bitej śmietany i truskawakmi.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz