Przepisów
na sałatkę grecką jest tyle ile ludzi na świecie.
Jedni
dodają sałatę, inni paprykę czy rzodkiewkę.
Jednak
podstawowy przepis na sałatkę grecką zawiera:
pomidory,
ogórki, czarne oliwki, fetę, czerwoną cebulę,
oliwę
z oliwek i przyprawy.
Dobrej
jakości składniki to podstawa sukcesu
w
przygotowaniu sałatki greckiej.
Składniki:
2
dojrzałe, słodkie pomidory (ja używam malinowych),
2
ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy,
1/2 czerwonej cebuli,
80-100
g sera feta,
10
czarnych oliwek,
1 łyżeczka suszonego oregano,
2
łyżki oliwy z oliwek,
pieprz
do smaku.
Pomidory
pokroić w dość duże kawałki,
ogórki
obrać i pokroić w grubsze półplasterki, cebulę w piórka.
Warzywa
umieścić w salaterce, popieprzyć, lekko wymieszać.
Na
wierzchu ułożyć oliwki oraz ser feta pokrojony w grubą kostkę
bądź
w plastry.
Sałatkę
polać oliwą z oliwek, posypać oregano i gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz