środa, 19 czerwca 2019

Sałatka grecka

Przepisów na sałatkę grecką jest tyle ile ludzi na świecie.
Jedni dodają sałatę, inni paprykę czy rzodkiewkę.
Jednak podstawowy przepis na sałatkę grecką zawiera:
pomidory, ogórki, czarne oliwki, fetę, czerwoną cebulę,
oliwę z oliwek i przyprawy.
Dobrej jakości składniki to podstawa sukcesu
w przygotowaniu sałatki greckiej. 


Składniki:
2 dojrzałe, słodkie pomidory (ja używam malinowych),
2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy,
1/2 czerwonej cebuli,
80-100 g sera feta,
10 czarnych oliwek,
1 łyżeczka suszonego oregano,
2 łyżki oliwy z oliwek,
pieprz do smaku.


Pomidory pokroić w dość duże kawałki,
ogórki obrać i pokroić w grubsze półplasterki, cebulę w piórka.
Warzywa umieścić w salaterce, popieprzyć, lekko wymieszać.
Na wierzchu ułożyć oliwki oraz ser feta pokrojony w grubą kostkę
bądź w plastry.
Sałatkę polać oliwą z oliwek, posypać oregano i gotowe.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz