Panujące za
oknem upały nie zachęcają do przygotowywania
pracochłonnych
potraw.
W taką
pogodę świetnie sprawdzają się proste przepisy,
w których
potrawa „robi się sama”.
Taka jest
moja dzisiejsza propozycja – tarta na gotowym cieście francuskim, z cukinią,
koperkiem i masą jajeczno-śmietanową.
Przygotowanie
tarty zajmuje dosłownie kilka minut, resztę robi za nas piekarnik.
Składniki:
1 opakowanie
ciasta francuskiego,
2 cukinie,
150 g tartej
mozzarelli,
3 jajka,
2-3 łyżki
śmietany 18%,
1/2 pęczku
koperku,
sól, pieprz
do smaku.
Formę na
tartę wyłożyć gotowym, schłodzonym ciastem francuskim.
Nakłuć
widelcem i wstawić na 10 minut do
piekarnika
nagrzanego
do 180 stopni.
1/2 cukinii
pokroić w cienkie plasterki, pozostałą cukinię
zetrzeć na
tarce o grubych oczkach, pozostawić na kilka minut,
aż puści
sok.
Jajka
wymieszać ze śmietaną, dodać sól i pieprz.
Cukinię
odcisnąć z soku, wymieszać z tartą mozzarellą
i pokrojonym koperkiem, wyłożyć na popieczony spód.
Całość zalać masą jajeczno-śmietanową.
i pokrojonym koperkiem, wyłożyć na popieczony spód.
Całość zalać masą jajeczno-śmietanową.
Na wierzchu
ułożyć cieniutkie plasterki cukinii.
Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Tarta
smakuje zarówno na ciepło jako danie obiadowe czy kolacyjne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz