poniedziałek, 17 czerwca 2019

Tarta z cukinią na cieście francuskim

Panujące za oknem upały nie zachęcają do przygotowywania
pracochłonnych potraw.
W taką pogodę świetnie sprawdzają się proste przepisy,
w których potrawa „robi się sama”.
Taka jest moja dzisiejsza propozycja – tarta na gotowym cieście francuskim, z cukinią, koperkiem i masą jajeczno-śmietanową.
Przygotowanie tarty zajmuje dosłownie kilka minut, resztę robi za nas piekarnik.


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
2 cukinie,
150 g tartej mozzarelli,
3 jajka,
2-3 łyżki śmietany 18%,
1/2 pęczku koperku,
sól, pieprz do smaku.


Formę na tartę wyłożyć gotowym, schłodzonym ciastem francuskim.
Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do  piekarnika
nagrzanego do 180 stopni.
1/2 cukinii pokroić w cienkie plasterki, pozostałą cukinię
zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pozostawić na kilka minut,
aż puści sok.
Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać sól i pieprz.
Cukinię odcisnąć z soku, wymieszać z tartą mozzarellą 
i pokrojonym koperkiem, wyłożyć na popieczony spód. 
Całość zalać masą jajeczno-śmietanową.



Na wierzchu ułożyć cieniutkie plasterki cukinii.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Tarta smakuje zarówno na ciepło jako danie obiadowe czy kolacyjne
jak i na zimno jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy czy szkoły. 



Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz