Bardzo
lubię muffinki.
Po
pierwsze bardzo szybko można przygotować słodkie conieco,
po
drugie przy niewielkiej modyfikacji przepisu można mieć wiele różnych smaków:
muffinki z owocami, czekoladą, dżemem, kokosowe itp.,
po trzecie muffinki bardzo łatwo zabrać ze sobą do szkoły/pracy,
są w poręcznych jednorazowych papilotkach,
nie wymagają krojenia, dzielenia.
Dzisiaj,
korzystając z niewielkiego spadku temperatury,
postanowiłam
upiec muffinki z czekoladą.
Składniki:
250
g mąki pszennej,
150
g cukru,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2
łyżeczki sody oczyszczonej,
250
ml mleka,
90
ml oleju,
1
jajo,
100
g czekolady lub kropelek czekoladowych (groszku czekoladowego).
Do
ozdoby cukier puder/pół tabliczki czekolady.
W
jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre.
Następnie
połączyć wszystko razem,
niedbale
zamieszać (mają pozostać grudki).
Dodać
pokrojoną czekoladę bądź kropelki czekoladowe.
Ponownie
wymieszać.
Foremki
wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec
25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Po
wystudzeniu posypać cukrem pudrem bądź polać roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz