wtorek, 28 maja 2019

Najłatwiejsze ciasto drożdżowe ze śliwkami

Zanim odkryłam ten przepis, przygotowanie ciasta drożdżowego
wydawało mi się bardzo skomplikowane.
Ale ten przepis sprawił, że ciasto w zasadzie robi się samo.
To idealny przepis dla kuchennych leniuszków takich jak ja.  


Składniki (na dużą blachę 38cmx25cm):
10 dag drożdży,
1 szklanka cukru,
1 szklanka oleju,
4 jaja,
3/4 szklanki mleka,
cukier waniliowy,
5 szklanek mąki,
garść rodzynek (lub suszonej żurawiny), 
100 g skórki pomarańczowej,
1 kg śliwek.

kruszonka:
60 g masła,
60 g cukru,
120 g mąki.


Wszystkie składniki, poza rodzynkami, skórką pomarańczową i śliwkami
wsypać do miski w podanej kolejności (to bardzo istotne).
Nie mieszać!
Zostawić na 4 godziny (może być nawet dłużej).
Potem szybko wymieszać mikserem ze spiralnymi końcówkami.
Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową.


Przygotować kruszonkę rozcierając palcami masło, cukier i mąkę,
tak aby powstały różnej wielkości grudki.
Gotowe ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem 
i obsypanej bułą tartą formy.
Na wierzchu ułożyć dość gęsto śliwki pokrojone w ćwiartki (skórką do dołu),
posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Piec około 40 minut (do suchego patyczka).
Wersja "na bogato": po wystudzeniu polać ciasto lukrem cytrynowym 
(sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem).
Smacznego! 

4 komentarze: