sobota, 4 maja 2019

Tropikalne smoothie

Smoothie to prawdziwa bomba witaminowa.
Dodając różne warzywa i owoce, za każdym razem otrzymujemy inny smak.
Lubię łączyć szpinak z owocami tropikalnymi.
Liście szpinaku nadają piękny, wiosenny kolor,
są łagodniejsze w smaku niż jarmuż.
Jeśli zaczynacie przygodę z zielonymi smoothie,
to polecam właśnie liście szpinaku.  
Dzięki dodatkowi dojrzałego mango smoothie ma kremową konsystencję,
natomiast ananas i sok z pomarańczy pozwalają uzyskać pyszny, słodki smak.


Składniki:
2 szklanki liści szpinaku,
1/2 dojrzałego mango,
1/3 ananasa,
3 pomarańcze (bądź 1 szklanka świeżego soku z pomarańczy),
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego.


Mango i ananasa obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Wycisnąć sok z pomarańczy – ma powstać 1 szklanka soku.
Szpinak umyć.
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera,
Miksować przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeśli smoothie jest zbyt gęste dodać więcej soku bądź wody.
Podawać od razu po przygotowaniu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz