piątek, 3 maja 2019

Muffiny kokosowe


Pyszne, aromatyczne, mocno kokosowe muffiny.
Bardzo smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Delikatny, mięciutki środek i chrupiąca skórka.
Do tego polewa z białej czekolady i kokosowa posypka,
mniam. Zróbcie do popołudniowej kawy! 
Z podanych składników wychodzi 18 muffinek. 


Składniki:
300 g mąki,
100 g wiórków kokosowych,
200 g cukru,
2 jaja,
250 ml mleka,
90 ml oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Do ozdoby:
100 g białej czekolady,
2-3 łyżki wiórków kokosowych.


W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, wiórki kokosowe,
cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej składniki mokre: jajko (roztrzepane widelcem), 
mleko i olej.
Do suchych składników wlać mokre, wymieszać niedbale łyżką.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 25 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Po wystygnięciu muffiny polać roztopioną czekoladą
i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz