Gdybym miała wybrać jeden produkt, bez którego nie mogłabym
żyć
zdecydowanie byłby to makaron.
Uwielbiam dania obiadowe z makaronem, sałatki,
lunchboxy z dodatkiem makaronów.
Gdy gotuje się makaron, przygotowuję sos.
I dosłownie po 10 minutach obiad jest gotowy.
Składniki:
makaron np. tagliatelle lub farfalle (ilość wg uznania),
150 g wędzonego łososia,
2 garście liści szpinaku,
5 kawałków suszonych pomidorów,
100 ml śmietanki 30%,
1 łyżka oleju rzepakowego (ewentualnie olej z pomidorów),
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz do smaku.
Makaron ugotować al dente.
Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
chwilę smażyć. Dodać łososia pokrojonego w kostkę,
smażyć przez około minutę, mieszając od czasu do czasu.
Wlać śmietankę i
zagotować. Dodać pokrojone suszone pomidory,
doprawić solą i
pieprzem.
Na końcu dodać
umyte i osuszone liście szpinaku
(odkroić twarde łodyżki, mniejsze listki dać w całości,
duże można przekroić na pół).
Chwilę wszystko smażyć, aż liście szpinaku zmiękną
i zmniejszą swoją objętość.
Ugotowany makaron odcedzić, dodać na patelnię,
wymieszać dokładnie z sosem i gotowe.
Smacznego!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smakuje też wyśmienicie
UsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny, łatwy przepis, z pewnością wypróbuję. Od siebie mogę polecić https://mowisalmon.pl/przepisy/smazony-losos-z-salsa-verde-z-chrzanem/ To wyszukane danie i zawsze robi wrażenie na gościach. Polecam wszystkim smakoszom.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń