niedziela, 19 maja 2019

Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Gdybym miała wybrać jeden produkt, bez którego nie mogłabym żyć
zdecydowanie byłby to makaron.
Uwielbiam dania obiadowe z makaronem, sałatki,
lunchboxy z dodatkiem makaronów.
Gdy gotuje się makaron, przygotowuję sos.
I dosłownie po 10 minutach obiad jest gotowy.


Składniki:
makaron np. tagliatelle lub farfalle (ilość wg uznania),
150 g wędzonego łososia,
2 garście liści szpinaku,
5 kawałków suszonych pomidorów,
100 ml śmietanki 30%,
1 łyżka oleju rzepakowego (ewentualnie olej z pomidorów),
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz do smaku.


Makaron ugotować al dente.
Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,
chwilę smażyć. Dodać łososia pokrojonego w kostkę,
smażyć przez około minutę, mieszając od czasu do czasu.
Wlać śmietankę i zagotować. Dodać pokrojone suszone pomidory,
doprawić solą i pieprzem.
Na końcu dodać umyte i osuszone liście szpinaku
(odkroić twarde łodyżki, mniejsze listki dać w całości,
duże można przekroić na pół).
Chwilę wszystko smażyć, aż liście szpinaku zmiękną 
i zmniejszą swoją objętość.
Ugotowany makaron odcedzić, dodać na patelnię,
wymieszać dokładnie z sosem i gotowe.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny, łatwy przepis, z pewnością wypróbuję. Od siebie mogę polecić https://mowisalmon.pl/przepisy/smazony-losos-z-salsa-verde-z-chrzanem/ To wyszukane danie i zawsze robi wrażenie na gościach. Polecam wszystkim smakoszom.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń