środa, 1 maja 2019

Tarta z malinami na waniliowej chmurce

Na moim stole często goszczą tarty, zarówno wytrawne jak i na słodko.
Dzisiaj przygotowałam pyszną tartę z malinami.
Ponieważ na dworze coraz cieplej, zrobiłam delikatniejszą,
nieco odchudzoną wersję kremu budyniowego,
zamiast masła dodałam śmietanę kremówkę i cukier waniliowy
i powstała delikatna waniliowa chmurka.


Składniki:
ciasto:
120 g masła,
1 łyżka oleju,
4 łyżki wody,
1 porządna łyżka cukru,
200 g mąki pszennej,
szczypta soli,

krem:
budyń waniliowy (na pół litra mleka),
400 ml mleka,
400 ml śmietany kremówki,
cukier waniliowy,
1 łyżka cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny.

Dodatkowo ok. 300-350 g malin, kilka łyżek dżemu malinowego.


Budyń ugotować w 400 ml mleka i odstawić do wystygnięcia.
Do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, olej, wodę, cukier i sól,
zakryć (koniecznie - bo pryska)
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 10-15 minut.
Masło ma zacząć "bąblować" i delikatnie zrumienić się na brzegach.
Wyjąć z piekarnika i dość energicznie wmieszać mąkę.
Jak odrobinę ostygnie wyrobić ciasto rękami.
Powstałym ciastem wylepić formę do tarty
i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia ciasta.
W międzyczasie zimną kremówkę ubić na sztywno
z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Ciągle miksując dodawać po 1 łyżce wystudzony (!) budyń.
Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Wystudzone ciasto posmarować dżemem,
wyłożyć krem i ozdobić malinami.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz