Na moim stole
często goszczą tarty, zarówno wytrawne jak i na słodko.
Dzisiaj przygotowałam
pyszną tartę z malinami.
Ponieważ na
dworze coraz cieplej, zrobiłam delikatniejszą,
nieco
odchudzoną wersję kremu budyniowego,
zamiast masła
dodałam śmietanę kremówkę i cukier waniliowy
i powstała
delikatna waniliowa chmurka.
Składniki:
ciasto:
120 g masła,
1 łyżka
oleju,
4 łyżki wody,
1 porządna
łyżka cukru,
200 g mąki
pszennej,
szczypta
soli,
krem:
budyń
waniliowy (na pół litra mleka),
400 ml mleka,
400 ml
śmietany kremówki,
cukier
waniliowy,
1 łyżka cukru
pudru,
3 łyżeczki
żelatyny.
Dodatkowo ok. 300-350 g malin, kilka łyżek dżemu
malinowego.
Budyń
ugotować w 400 ml mleka i odstawić do wystygnięcia.
Do naczynia
żaroodpornego wrzucić masło, olej, wodę, cukier i sól,
zakryć
(koniecznie - bo pryska)
i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 10-15 minut.
Masło ma
zacząć "bąblować" i delikatnie zrumienić się na brzegach.
Wyjąć z
piekarnika i dość energicznie wmieszać mąkę.
Jak odrobinę
ostygnie wyrobić ciasto rękami.
Powstałym
ciastem wylepić formę do tarty
i wstawić do
piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia ciasta.
W
międzyczasie zimną kremówkę ubić na sztywno
z cukrem
waniliowym i cukrem pudrem.
Ciągle
miksując dodawać po 1 łyżce wystudzony (!) budyń.
Na koniec
dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Wystudzone
ciasto posmarować dżemem,
wyłożyć krem
i ozdobić malinami.
Wstawić do
lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz